Delfin Stúdió

egység · öröm · harmónia

OLVASÓSZOBA

/ A tökéletesség illúziója

A legjobb arány ha a 80 % jó elérése törekszünk magunkban és hagyunk helyet       20 % rossznak. Mert emberek vagyunk. Tökéletlenek.

Dr. Vlagyimir Komin

A reklámok a tökéletesség illúzióját keltik. A házibuli romjait papírtörlővel tíz perc alatt eltüntető háziasszonyt, aki még a menstruáció ideje alatt is hegyet mászik, úszik, biciklizik és tökéletesen sminkelt arcáról le nem hervad a mosoly. A frissen vasalt férj a vadonatúj autóval hazatér a verőfényes napfényben a munkából, gyermekeit vidáman a levegőbe dobálja, majd a kacagással tarkított közös játék után besegít a főzésbe. A csöppségek reggelente természetesen jókedvűen ébrednek és angyali mosollyal szürcsölik a 100%-os gyümölcslevet. Mert a 100%-osan tökéletes családtagoknak az való.

A magazinok az ideális nőről, az álompasiról rajzolnak Photoshoppal meghamisított képeket. Milliók törekednek a tökéletes alak, a tökéletes mellek, a tökéletes bőr elérésére. A plasztikai sebészek futószalagon alakítják át a természetes szépségeket egyen-szilikon-műnőkké.

Marketing szempontból az az ideális fogyasztó, aki mindenből a legjobbat vásárolja. Aki gyakran csak azért keresi a luxust, mert a szíve mélyén értéktelennek érzi magát. Mert nem éri el a100%-ot.

Ha megelégszünk a 80%-kal, akkor nem fogunk örökös bűntudatban élni és önostorozás helyett vidáman vállon veregethetjük magunkat: “De jó vagy!” Ha már nem akarunk aszkéták lenni, akkor az egészséges táplálkozásba a sok biokaja mellé néha becsúszhat időnként egy szelet házi sonka. Antialkoholizmus helyett időnként elfogyaszthatunk egy pohár bort. És akkor sem kell kétségbe esnünk ha egy erotikus kép láttán hormonjaink működésbe lépnek.

Ha túl magasra tesszük a mércét, nem tudunk saját elvárásainknak megfelelni. A maximalisták sosem elégedettek, mert nem tartják magukat elég jó partnernek, szülőnek, vezetőnek, kollégának.
Szergej Bubka havonta állított fel világrekordokat rúdugrásban, mindig csak pár centivel javította meg előző rekordját. Tisztában volt vele, hogy jóval nagyobb teljesítményre is képes, de így bebiztosította magának a győzelemsorozatot és minden egyes rekorddöntésért felvehette a célprémiumot.. A 80%-ot megcélozva nem fogjuk leverni a lécet és másokat is jobban el tudunk fogadni. Mert ha magunkkal megbékéltünk, akkor bennük is meglátjuk a jót és nem a 100%-ost keressük.

A természeti népek az aprólékos gonddal készített tárgyak díszítésében mindig ejtettek egy kis hibát, hogy emlékeztessék a tárgy használóját arra, hogy csak a Teremtő tökéletes: az ember nem.”

Szabó János