Delfin Stúdió

egység · öröm · harmónia

OLVASÓSZOBA

/ Időmenedzsment, mikor és miben vagyunk hatékonyak?

Kutatások mára meggyőzően bizonyították, hogy szervezetünk pontos és összehangolt működését belső óra szabályozza.  Ahogy a vérnyomást, a szívműködést, az agyi áramokat, a máj kiválasztó tevékenységét, úgy a légzést, a hormonrendszer működését is. Egyéni állapot függvénye, hogy a bioritmus éppen mit diktál, sebesebb iramot, vagy energiatakarékos működést. A szervezet így alkalmazkodik a változó körülményekhez, másrészt így biztosítja a testfolyamatok együttműködését.

Nézzük meg alaposabban, melyik órában milyen tevékenységet érdemes végezni:

24-1: A szervezet méregtelenít, ha éppen adódik lehetőség a szaunázásra, akkor nosza, nagy mértékben növelhető a szervezet öntisztító tevékenysége.

1-2: Éjfél után gyakran ébredünk kínzó fájdalmakra, a fogfájás ilyenkor a legelviselhetetlenebb, ugyanis ebben az órában a legnagyobb a fájdalomérzékenységünk

2-3: A máj a legintenzívebben dolgozik ebben a szakaszban, az esti buli során elfogyasztott alkohol ekkor bomlik le a leggyorsabban.

3-4: Ilyenkor a legalacsonyabb a vérnyomás, akik éjszaka dolgoznak, vagy autót vezetnek, legyenek nagyon óvatosak, mert ekkor lankad leginkább a figyelem, nagy a hibázás lehetősége.

4-5: Ez a legfázósabb óra, ekkor húzzuk le párunkról a takarót, ugyanis a bőrhőmérséklet ekkor száll a legalacsonyabbra.

5-6: Az alvás már felszínesebb, a vérnyomás lassan emelkedik, a szervezet készül az ébredésre, az aktivitásra.

6-7: A férfiaknál a nemi hormon ekkor termelődik a legintenzívebben, ez a magyarázata a reggeli erekciónak, igazán kiváló időpont a szerelmeskedésre. Érdemes úgy beosztani az időnket, hogy a reggeli szex okozta örömmel induljon a nap.

7-8: A koncentrálóképesség felerősödik, kezdődhet a munka.

8-9:  Ha valaki fájdalomcsillapítót szed, ebben az órában érdemes bevenni, mert kevesebb mennyiség szükséges, és a hatásfoka is sokkal magasabb.

9-10: Optimális időpont orvosi beavatkozásokra, védőoltások beadására.

10-11: A legnehezebb munkát ilyenkor kellene elvégezni, szellemi és testi teljesítőképességünk az első csúcsra ért.

11-12: A szív ilyenkor működik a legjobban, kardiológia vizsgálat során akár ki se derülnek a szívproblémák.

12-13:  A déli pihenő időpontja, a vérnyomás csökken, az anyagcsere lassul, nem csoda, ha mindenki a kávéfőző körül csoportosul.

13-14: A déli fáradtság csúcspontja, a fontos dolgokat lehetőleg ne ebben az időben intézzük.

14-15: Egy hideg zuhany, vagy az úszás ekkor frissít a leginkább.

15-16: Kedvező időpont olyan orvosi kezelésekhez, ahol helyi érzéstelenítést kell alkalmazni, ugyanis ebben a szakaszban jóval tovább hatnak az érzéstelenítők. A félősek ilyenkor keressék fel a fogorvost.

16-17 A nap második teljesítménycsúcsa, a délutáni megbeszéléseket, tárgyalásokat célszerű ekkor időzíteni, sikeresen és hatékonyan tudunk dolgozni. Öt után nyugodtan indulhat haza, munkának már úgysem kedvez a bioritmus.

17-18 Krónikus fájdalmakra alkalmazott fájdalomcsillapítókat ekkor javasolt bevenni.

18-19: A napi stressz elűzésére igazán ez az időpont az alkalmas, időzítsen erre az időpontra szabadban űzhető sportokat, kocogjon, vagy sétáljon a közeli parkban. A test kevesebb ráfordítással gyorsabban frissül a koraesti órán.

19-20: A játékosok órája, ilyenkor a legjobb a reakcióidőnk, versenyszerű játékokat, kártyapartit ekkor érdemes kezdeni.

20-21: Tanuláshoz ideális időpont, nehéz szöveget ekkor értünk meg a legkönnyebben, a hosszú távú emlékezet kiválóan működik. Ha lelkiismeretesen hazavitte a munkát, akkor ezt az órát szánja rá.

21-22: A vérnyomás csökken, a szervezet készül a pihenésre. A lazító fürdő, egy finom masszázs hozzájárul a nap kellemes befejezéséhez.

22-23: Célszerű lefeküdni ebben az időben, hiszen az éjfél előtti alvás a legpihentetőbb, a szervezet már nem igazán vágyik az aktivitásra.

23-24: Emésztőszerveink pihennek, a késői vacsora igazi kíméletlen próbára tesz a az emésztőrendszert.

Forrás: Kineziológia Magazin, 2011. április