Delfin Stúdió

egység · öröm · harmónia

OLVASÓSZOBA

/ Hormonháztartásunk titkai

Happy hormonjaink: tiroxin, trijód-trionin

Biztosan nem gondolunk a pajzsmirigyünkre, amikor barátainkkal bulizunk, vagy nagy lendülettel végezzük a munkánkat, amikor igazán formában vagyunk. És kinek jut eszébe ez a kis mirigy, amikor különösebb ok nélkül gyarapodik a súlya, és mindig holtfáradtnak és túlterheltnek érzi magát. Pedig valamennyi esetben a pajzsmirigyre kell gondolnunk. Mertmindentesti folyamatban szerepet játszik, és nagy hatást gyakorol a pszichére. Ez a kis szerv termeli a tiroxin és a trijód-tironin hormonokat. A maradéktalan működéshez jódra van szüksége, ezért figyeljünk oda, hogy jódozott sót, és megfelelő mennyiségű halat fogyasszunk.

A tiroxinról kevesen tudják, hogy rendkívül hatékony szépséghormon. Az anyagcserében betöltött számtalan szerepe közül az az egyik, hogy gondoskodik a salakanyagoknak, a felesleges víznek és az elhasznált sónak a bőr felszínén keresztül elszállításáról. Másrészt segíti a bőrfelszín alatti zsírszövet képződését, és gondoskodik annak egyenletes táplálásról. Ennek az a következménye, hogy a bőr fiatalabb és feszesebb benyomást kelt. Mindkét hormon gondoskodik a szabályos emésztésről, és a jó bélműködésről, továbbá segítik az anyagcsere folyamatban részt vevő mindenmás mindenmás szerv tevékenységét.
Ezek az úgynevezett jókedv hormonok szabályozzák az energia ellátást, gondoskodnak a szénhidrátok és zsírok átalakításáról, szabályozzák a hőháztartást. Gondoskodnak a fesztelenségről és a lelki egyensúlyról. Alul- és túlműködése jellegzetes tüneteket produkál, ha valamelyiket tapasztaljuk, célszerű orvoshoz fordulni.

A pajzsmirigytúltengés tünetei 

 • Hirtelen súlycsökkenés a táplálkozási szokások változása nélkül
 • Felfokozott idegesség, nyugtalanság
 • Erős izzadás
 • Gyakori hasmenés
 • Álmatlanság
 • Erős szívdobogás
 • Magas vérnyomás
 • Csökkent pajzsmirigyműködés tünetei
 • Állandó fáradtság
 • Megnövekedett alvásigény
 • Extrém hidegérzékenység
 • Nehézkesség, levertség, részvétlenség
 • Teljesítménycsökkenés
 • Fénytelen, töredezett haj
 • Súlynövekedés nagyobb étvágy nélkül
 • Székrekedés

A boldogsághormonok: szerotonin és endorfin

A szerotonin nagy befolyást gyakorol a higgadtságra, a derűre, a lelki nyugalomra. Továbbá abban is közreműködik, hogymindeneste nyugodtan elaludjunk. A lelkiállapot és a szerotonin szint között állandó a kölcsönhatás. A stressz, a bosszúság miatt hamar csökken a termelése, és elfogy a derűnk és a lelkesedésünk.

Az endorfinok a test leghatásosabb fájdalomcsillapítói, többek között a segítségükkel lehet elviselni a szülési fájdalmakat is. Aki kitartóan űz valamilyen versenysportot, az tudja, milyen kellemes érzést jelent a nagy teljesítmények után felszabaduló, kábulathoz hasonló érzés.

Hogyan tarthatjuk karban szerotonin-endorfin háztartásunkat?

A jóga, az autogén tréning vagy más lazítótréning helyrebillentheti a szerotonin háztartást.
Még gyorsabban hat egy banán vagy egy kocka csokoládé.  De aki úgy istenigazából formában akarja érezni magát, az tegye intenzívvé és izgalmassá a szexuális életét, vagy sportoljon rendszeresen.  Ha hetente kétszer-háromszor legalább félórás intenzív mozgás végzünk, megalapozzuk jó hangulatunkat.
Az eddigi felismerések szerint a táplálékból elsősorban a fehérje-építőkövek (aminosavak) javítanak a hangulatunkon. Ezeket legkönnyebben húsból, tojásból, halból, tejtermékből vehetjük magunkhoz. Vagyis a jókedv szempontjából sokkal jobb, ha nem lekváros kenyérrel, hanem sovány pulykamellsonkával kezdjük a napot.

A szerelemhormonunk: az oxitocin 

Az oxitocin a szülés megindulása és szoptatás során a tejképzésben betöltött szerepéről már hallhattunk. De hogy igazi orgazmushormonnak is nevezhetjük, ezt valószínűleg kevesen tudják. Kutatások kimutatták, hogy az oxitocin az eddig ismert egyetlen anyag, amelynek koncentrációja megváltozik orgazmus előtt, alatt és után. Azonban még nem tisztázott hogy a magas oxitocinkoncentráció befolyást gyakorol-e az orgazmus hosszára és gyakoriságára is. Az oxitocin erősíti a gyengédség iránti vágyat is, erősíti a szülőkben a gyengéd rezdüléseket gyermekeik iránt, erősíti az anyai ösztönöket és a fészeképítési vágyat, a családfőben pedig oltalmazási ösztönt ébreszt. Oxitocin nélkül elillan a vágy, a belső és a külső stressz a hormon hiányához vezethet.

Hogyan tarthatjuk karban oxitocin háztartásunkat?

Élvezzük a testi kontaktust, a simogatást. Aki segíteni akar a szerelemhormonnak, annak gyengédnek kell lennie. Az oxitocinkiválasztás másodpercek alatt ragál egy gyengéd érintésre.

Örömteli szex

Ha rendben van az ösztrogénmérlegünk, még nem jelenti azt, hogy izgalmas és kielégítő a szexuális életünk. A vágyért és gyengédségért, a fergeteges orgazmusért más hírnökanyagok is felelősek. Ennek ellenére ösztrogén nélkül az ágyban nem működik semmi, mert ez a hormon teremti meg a testi szerelem feltételeit. Az ösztrogének a hüvely vastagságát és elsősorban tágulékonyságát, valamint a nedvességét befolyásolják. Amíg rendben van a hormonszint, a hüvely is fiatal és működőképes marad.

Erős csontozat

Az ösztrogén sokkal jobban védi a nők csontjait a rettegett törékenységtől, mint a kalcium vagy a testmozgás.

Hogyan tarthatjuk karban ösztrogén háztartásunkat?

1. Helyes táplálkozás

Persze a dolog nem ennyire egyszerű, de tény, hogy a kiegyensúlyozott, változatos, korszerű táplálkozással aktivizálhatjuk az egész anyagcserét, hogy az helyes parancsokat adjon a hormonháztartásnak. Az egészséges ösztrogénháztartás érdekében korlátozni kell a szénhidrátok, a finomított cukor, az alkohol, és az állati zsiradékokban gazdag élelmiszerek fogyasztását.

2. Nemi hormonjainknak nem is tehetünk annál jobbat, mint hogy gyakran átadjuk magunkat a vágynak és a testi szerelemnek. A szexuális aktus során felélénkül a nemi szervek vérkeringése, ami nagyon jót tesz a hormonellátásunknak.

Tipp:
Az angelika teaként adva segíti az ösztrogéntermelést. A bazsalikomnak enyhe ösztrogénszerű hatása van. A citromfű teaként elfogyasztva enyhén ösztrogénhez hasonlóan hat.

Forrás: Kineziológia Magazin, 2010. január