Légy saját életed királynője! – Útra hívó

Légy saját életed királynője! – Útra hívó

Mikor, ha nem most? Bölcsesség és bátorság: a halogatás leküzdése

Ezeket a bejegyzéseket azért írom, hogy neked könnyebb legyen az Út, sokkal-sokkal több örömöd és kevesebb fájdalmad legyen. Abban segítek, hogy saját életed Királynője lehess!

Jó ideje érleltem magamban a ’Királynők – Nőiesen erős Nők’ programjait, végül a tavalyi év során összeállt az induló csomag. Saját életem tapasztalatai, harminc év munkája és megfigyelése összegződik benne. Amikor leültem megírni az anyagot, szinte ment minden, mint a karikacsapás.

Azonban van/volt valami, amitől időről időre megakadok/megakadtam. Ez pedig a blog írás. Valaki itt bent folyton azt suttogja: nem tudsz írni, nem fog menni, inkább el se kezdd! És én mégis (sokszor) elkezdtem, írtam is sok mindent, csak nem osztottam meg, aztán valami mindig közbejött, fontosabb volt, érdekesebb, sürgősebb és én félretettem. Majd később, holnap, a jövő héten, stb.

Ismerős? Te is szoktál halogatni? Vannak dolgok, amit csak tolsz magad előtt, bár tudod, hogy fontos lenne, de valahogy mégis elmarad. Mik ezek a dolgok? Van bennük valami közös?

Valószínűleg ilyesmiket találtál:

  • nincs elég időm rá,
  • nincs elég pénzem,
  • tartok tőle, mi lesz, ha megteszem,
  • nincs hozzá tehetségem,
  • úgyis csak elrontom,
  • félek, mi gondolnak, szólnak, ha megtudják,
  • nem akarok senkit megbántani,
  • még sose csináltam,
  • nálunk a családban nem szokás.
  • nem tudom, hogyan is kéne…

És a lista a végtelenségig folytatható.

A halogatás leküzdésében a következő négy kérdés talán segítségedre lehet.

1. Mit akarsz? 

Gyanúsan egyszerűnek tűnik ez a kérdés. Erre a legtöbben olyan választ adnak, mit akarnak valaki másnak, vagy valaki mástól. Ha a másik változna, azonnal minden másként vagy sokkal jobb lenne.

Többnyire nem is vagyunk tisztában azzal, mennyire nehezen engedjük meg magunknak, hogy igazán magunkkal foglalkozzunk, figyeljünk magunkra, meghallgassuk saját magunkat és valahogy összhangba hozzuk magunkat, az életünket az álmainkkal, a vágyainkkal, mindazzal, amire megszülettünk. Figyelj a belső hangodra, a benned lévő Bölcs asszonyra, az mindig megsúgja, mi a helyes lépés!

2. Ki akarja ezt?

Te akarod valóban, vagy esetleg ’kaptad’ valakitől, lehet, hogy valaki másnak a vágya, elvárása ez? A másoknak való megfelelés helyett, érdemes megérteni, mit vársz saját magadtól. A megfelelésre mi nők bizony hajlamosak vagyunk: biztonságra vágyunk és odatartozásra, szívesen gondoskodunk másokról és ezért néha hatalmas árat fizetünk. Szerintem nincs olyan ember, aki önként és tudatosan választaná a rabságot, mégis gyakran észrevétlenül másokra ruházzuk érzelmi és mentális szabadságunkat, adjuk át a felelősséget, hogy irányítsa az életüket.

Nekem óriási szerencsém, hogy a szüleim hagyták, sőt támogatták, hogy olyan foglalkozást válasszak, amire vágyok. Tanítani akartam és különböző témákban ugyan, de ezt teszem már több, mint harminc éve. Az életem más területén azonban nem mindig sikerült a saját utamat járnom. Nem mintha direkt tiltottak volna bármit is, vagy köteleztek volna bármire is, csupán a családi minták hatottak rám olyan erősen, amik más utakra vittek. És ez igen sok lemondással, fájdalommal járt. Utóbb ezekből természetesen rengeteget tanultam, de erről majd később írok.

3. Mit fogsz tenni érte?

Én hiszek a megoldásokat kereső, pozitív gondolkodás rendkívüli erejében. Az életedért való felelősség vállalás szabaddá tesz, olyan erővel tölt fel, ami cselekvésre késztet.

Ha valamit rendszeresen gyakorolsz, idővel egyre jobb leszel benne, az növekszik, erősödik. Ha gyakran vagy haragos, vagy félsz valamitől, akkor megtelik az életed haraggal és félelemmel. És ez sajnos megakadályoz abban, hogy pozitív változásokat hozz be az életedbe. Pont azt éred csak el, hogy nem mozdulsz, sőt saját börtönödbe zárod be magad és a kulcsot is olyan messzire hajítod, hogy biztosan ne találd meg.

A változást az hozza el, amikor észreveszed, mi az, ami már nem működik. Amikor kilépsz ismerős mintáid, megszokott reakcióid börtönéből, olyan lesz, mintha újjászületnél.

Javaslom, hogy apróbb lépésekkel, kisebb változásokat kezdd, olyanokkal, amiket meg is tudsz tartani. És emlékezz rá, bármi új dologba kezdesz, azt szükséges rendszeresen gyakorolni, hogy erősödni, növekedni tudjon benned.

4. Mikor?

Igen, itt csúszunk el sokan, de szerencsére van segítség. Most a blog írás elkezdésénél én is ezt használtam.

Te mit tennél, ha biztosan tudnád, hogy egyetlen döntés választ el csupán egy egészen más, egy sokkal boldogabb élettől? Meghoznád ezt a döntést?

Ha visszatekintesz eddigi életedre, biztosan fel tudsz idézni olyan pillanatokat, mikor a megérzéseidre hallgatva tettél sorsfordító lépéseket. Nem vettél tudomást a félelmeidről, hanem hagytad, hogy a magabiztosságod és a bátorságod vezessen és ezzel hatalmas változást indítottál el.

Amikor céljainkról, álmainkról, az életünk megváltoztatásáról van szó, belső bölcsességünk remek iránymutató és hajtóerő lehet. Meg lehet tanulni bízni bennük, azaz bízni magadban! A bátorság sem csupán kevesek kiváltsága, hanem veled született lehetőség, te is magadban hordozod. Ha tiszteled magad, akkor a változásra hívó belső hangodat, a szíved szavát cselekvéssel hálálod meg magadnak.

Mikor megvan a bölcs döntés, az a kérdés csupán, mennyi időre van szükséged, hogy összeszedd a bátorságod. Most talán meg fogsz lepődni: ez csupán öt másodperc!

Igen! Döntés – 5 – 4 – 3 – 2 – 1 – Cselekvés! A számolás azért hasznos, mert eltávolít az aggodalmaidtól, a félelmektől és segít a célodra vagy a feladatodra irányítani a figyelmedet és cselekvésre ösztönöz. Így tudod megszakítani a habozást, túlagyalást, önmagad leblokkolását. Fontos, hogy visszafelé számolj: öt után könnyen számolunk tovább, egy után azonban már csak cselekedni tudsz. Ez fontos: rögtön mozdulj meg, tégy valamit! Ha nem mozdulsz, öt másodperc után lehet, hogy lebeszél az agyad.

Fedezd fel a bátorságodat és mutasd meg a világnak a legnagyszerűbb önmagad!

LÉGY ÉLETED KIRÁLYNŐJE!

Szeretnéd, hogy jobban figyeljenek rád, érezni akarod, hogy fontos vagy, szeretnek és megbecsülnek? Kezdj el magadra, befele figyelni!

Ha szeretnél segítséget kapni ehhez, jelentkezz egyéni konzultációra és épülj, szépülj kívül-belül velem!

Telefon: +36 30 9614 682

Ha úgy gondolod, más is szívesen olvasná a cikket, kérlek, oszd meg velük! Köszönöm!